IFK MORA idrottsallians

IFK Mora är cirka 3000 aktiva utövare inom sex olika
föreningar. Tillsammans grundade vi Vasaloppet och
äger det än idag. Sedan 1992 har vi också glädjen att
kalla Sälens IF för medlem i ”familjen”, och tillsammans 
utgör vi ägare till vårt fantastiska Vasalopp. 

Nyhetsarkiv

Fanny Axelsson och Daniel Duhlbo kranskulla och kransmas

En målmedveten alpin utförsåkare och en engagerad orienterare, båda två lika förvånade och lika glada över utnämningen. 2020 års kranskulla och kransmas heter Fanny Axelsson, IFK Mora Alpina, och Daniel Duhlbo, IFK Mora Orienteringsklubb. Här presenterar vi dem!

Under fredagsförmiddagen – med exakt 100 dagar kvar till Vasaloppet den 1 mars 2020 – presenterades den 96:e kranskullan och den 32:a kransmasen vid en presskonferens på Café Zorn i Mora. Fanny Axelsson och Daniel Duhlbo, båda från Mora, har nu det som brukar kallas för det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang.

Det är intensiva veckor som väntar kranskullan och kransmasen med många lopp och flera olika segrare att bekransa. I nuläget är över 58 000 deltagare anmälda till Vasaloppets vintervecka i februari/mars 2020 och Vasaloppets sommarvecka i augusti 2020. Vasaloppet är helt fulltecknat men till alla övriga lopp går det fortfarande bra att anmäla sig.

Fanny Axelsson har utsetts till 2020 års kranskulla med följande motivering:
”2020 års kranskulla är en nyfiken och orädd ’Morakulla’ som älskar fart och tillhör toppskiktet av svenska alpina åkare. Genom sitt eget och familjens engagemang inom Vasaloppsorganisationen är hon väl förtrogen med kranskullans uppgift och med sin positiva personlighet uppfyller hon alla kriterier som förväntas. Fanny Axelsson är ett självklart val och hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året.”
Bo Johansson och Annlouise Almqvist, tävlingsledare för Vasaloppet.

Fakta Fanny Axelsson
Ålder: 21 år (född 3 mars 1998)
Bor: Åre
Familj: mamma Sara, pappa Peter, lillasyster Clara och lillebror Lukas
Gör: satsar på en alpin karriär på Åre Skiduniversitet och studerar enstaka kurser
Idrotter: alpint, mountainbike på sommaren som kompletterande träning
Meriter: brons i super-G i Vinteruniversiaden (”Universitets-OS”) 2019, brons i störtlopp i SM 2019, guld i störtlopp i äldre junior-SM 2019
Mål med din idrott: att så småningom få köra världscup, jag vill bli en så bra alpinåkare som jag kan
Intressen: finns inte så mycket tid till annat än sport, men jag gillar att träna crossfit och att cykla
Beskriv dig själv med tre ord: målmedveten, tävlingsinriktad och ganska envis

– Jag har alltid sett att kranskullan har ett ärofyllt uppdrag men aldrig tänkt att jag en dag skulle bli en av dem. Nu är jag väldigt tacksam att jag får chansen att dela ut segerkransen, säger Fanny Axelsson.

Hon blir den 15:e (!) kranskullan i släkten, på pappas sida, och ser fram emot att kombinera vinterns tävlingar med att dela ut segrarkransen under Vasaloppet. För vintrarna är en hektisk tid för Fanny Axelsson som satsar stenhårt på en alpin karriär.
– Jag är väldigt målmedveten, jag vill hela tiden utvecklas och bli bättre. Och jag älskar att tävla, säger Fanny Axelsson.

Med en aktiv familj där pappa Peter främst ägnat sig åt löpning och mamma Sara åt simning, fick Fanny testa sig fram med många olika idrotter under uppväxten men fastnade för alpint.
– Det gick bra under ungdomsåren och det var kul att tävla. Sen kom jag in på alpina gymnasiet i Malung och sedan dess har det varit full satsning.

Sedan våren 2016 ingår Fanny Axelsson i Svenska Skidförbundets fartsatsning på unga utförsåkare och målet i vinter är att få åka och prestera på Europacuptävlingar.

Vasaloppets vintervecka och sommarvecka har alltid inneburit funktionärsjobb för både Fanny och familjen men i år ser arbetsuppgifterna lite annorlunda ut för henne.
– Framför allt ser jag fram emot att hänga kransen runt vinnaren. Jag älskar veckorna med Vasaloppet. Att få träffa alla glada deltagare är så himla kul. I hela livet har vecka 9 och sportlovsveckan handlat om jobb och nu ska det bli kul att få vara på plats hela perioden. Annars brukar jag alltid åka i väg och tävla på junior-SM men från och med i år är jag senior så det passar väldigt bra, säger Fanny Axelsson.

Av förklarliga skäl har det inte blivit så många lopp under vinterveckan för Fanny. Vasaloppet 30 (f d Kortvasan) och Ungdomsvasan har hon dock hunnit med när hon var yngre men annars är det sommarveckan och Cykelvasan som gäller.
– Jag har nog cyklat alla år utom ett eller två, första gången Cykelvasan 30 men på senare år Cykelvasan 90.

Vem hoppas du få ge kransen till på Vasaloppet söndagen den 1 mars?
– Jag har inte så bra koll på långloppsåkarna men helst en svensk och ett extra plus om det skulle vara någon från Mora.

… och är det något speciellt du är extra nervös för?

– Nej, jag tror att det kommer att gå bra, jag tar det som det kommer!

———————————————————

Daniel Duhlbo har utsetts till 2020 års kransmas med följande motivering:
”Årets kransmas är uppvuxen och fostrad i både IFK Moras skidklubb och orienteringsklubb. Vid sidan av en egen orienteringskarriär upp i junior- och senioråldern har han funnits med för att stötta klubbens aktiva på såväl ungdoms- som elitnivå, både som ungdomstränare och som medlem i elitkommittén. Lägg där till ett stort ansvar som banläggare på distriktsnivå och vi hittar en eldsjäl med ett stort hjärta för idrotten. Hans omtänksamma och positiva personlighet tillsammans med den genuina kärleken till idrotten gör Daniel Duhlbo till en utmärkt ambassadör för Vasaloppet och ett självklart val som 2020 års kransmas.”
Cathrine Mörk och Helene Söderlund, tävlingsledare för Tjejvasan.

Fakta Daniel Duhlbo
Ålder: 23 år (född 28 februari 1996)
Bor: Falun
Familj: sambo Sara, mamma Ulla, pappa Håkan, syster Erika
Gör: pluggar på Lantmätarprogrammet i Gävle
Idrotter: orientering, tränar även cykling och löpning
Meriter: några distriktsmästerskapsmedaljer i orientering från ungdomsåren, ungdomstränare i IFK Mora Orienteringsklubb
Mål med din idrott: på min nivå är det största att hjälpa klubben att springa bra på stafetterna, bland annat på Tiomila. Och att fortsätta mitt engagemang inom klubben
Intressen: sport överlag, både att titta på och att utöva, cykling, discgolf (frisbee-golf), sen gillar jag att laga mat
Beskriv dig själv med tre ord: snäll, ganska glad och omtänksam

– Jag kan inte nog säga vilken oerhörd stor ära det här är. Det kommer att bli ett jättespännande år, säger Daniel Duhlbo.

2020 års kransmas är uppvuxen i Gesunda, strax utanför Mora. Sedan tre år tillbaka bor han i Falun tillsammans med sin sambo och pluggar till lantmätare i Gävle. Skidor har Daniel Duhlbo åkt sedan barnsben men när han väl fick prova på orientering fastnade han för sporten direkt.
– Mamma och pappa har alltid hjälpt till, pushat och skjutsat, men morfar har nog varit mest drivande. Tagit med sig kartor hem och visat och pratat gamla orienteringshistorier, berättar Daniel Duhlbo.

Efter avslutat orienteringsgymnasium i Uppsala pluggade Daniel Duhlbo ett år på idrottstränarprogrammet i Falun och fick därefter jobb som ungdomstränare i IFK Mora Orienteringsklubb. I dag sitter han även med i elitkommittén och jobbar med att bemanna klubbens olika arbetsuppgifter under Vasaloppets vintervecka och sommarvecka.

Vasaloppet har funnits med hela uppväxten, precis som för många andra aktiva inom IFK Mora och Sälens IF. Genom åren har Daniel Duhlbo hunnit med funktionärsuppdrag som drickalangare, föråkare, plockat chip av deltagare och de senaste åren även som kontrollant sedan Vasaloppet infört tidstraff för deltagare som blir påkomna med att kasta skräp ute i arenan där det inte är tillåtet.

– Jag har haffat några men de allra flesta sköter sig väldigt bra. Nu ser jag dock väldigt mycket fram emot att få se loppet från ett annat håll, det ska bli sjukt spännande, säger Daniel Duhlbo som nu alltså tar sig an det som räknas som det absolut finaste funktionärsuppdraget, att bekransa segraren.

När tävlingsledaren för Tjejvasan, Helene Söderlund, först ringde upp förstod dock Daniel ingenting. Den första tanken var att hon kanske ville ha hjälp med att dra orienteringsbanor på jobbet.
– Frågan kom som en total överraskning. Jag har ju aldrig varit särskilt framstående inom min sport även om jag är väldigt engagerad men självklart sa jag ja, det är oerhört smickrande att få frågan.

Vem hoppas du få ge kransen till, både under Tjejvasan lördagen den 22 februari och Vasaloppet söndagen den 1 mars?

– Jag har inte jättebra koll. Men jag följer Lager 157 mycket och lyssnar på deras podd. Sen är det kanske ingen högoddsare att säga Britta Johansson Norgren men så klart vore det extra kul om det kan bli en hemmaåkare. I Tjejvasan borde det väl inte vara omöjligt?

… och är det något speciellt du är extra nervös för?
– Det är ju något tal där som ska hållas, det känns lite nervöst men annars inget. Än i alla fall.