IFK MORA idrottsallians

IFK Mora är cirka 3000 aktiva utövare inom sex olika
föreningar. Tillsammans grundade vi Vasaloppet och
äger det än idag. Sedan 1992 har vi också glädjen att
kalla Sälens IF för medlem i ”familjen”, och tillsammans 
utgör vi ägare till vårt fantastiska Vasalopp. 

Nyhetsarkiv

FM Mattsson-stipendium till Alexandra och Fanny

Alexandra Edebo och Fanny Axelsson fick under måndagen den 10 juni ta emot FM Mattsson-stipendium på vardera 5 000 kronor för sina framstående insatser!

FM Mattsson-stipendiet som även går under namnet ”Årets IFK-are” utses varje år till den idrottskvinna eller man inom IFK Moras sex klubbar som under det senaste året har gjort framstående insatser inom sitt område.

Detta år delades stipendium ut för både säsongen 2017 och 2018 och först ut var Fanny Axelsson som uppmärksammades för sin fantastiska alpina säsong 2017. Där hon med sex mästerskapsmedaljer och internationella pallplatser i seniorklassen har visat att hon verkligen är konkurrenskraftig som junior.

Under Junior-VM 2017 i Åre representerade hon även Sverige i alla grenar. Även under säsongerna 2018 och 2019 har framgångarna fortsatt där Fanny bland annat under senaste säsongen tog en bronspeng i senior-SM störtlopp samt guldmedalj i junior-SM.

Utöver detta representerade hon Sverige i Vinteruniversiaden i ryska Krasnoyarsk, Sibirien där hon tog en bronsmedalj i Super-G. Denna tävling går även under namnet Universitets-OS, vilket i praktiken betyder riktigt kvalificerat motstånd.

2018 års stipendium gick till Alexandra Edebo som är med i svenska landslaget och har startat tio gånger i Europacuptävlingar i skicross. Hon har vunnit sju gånger och varit på pallen ytterligare två gånger. Detta gav henne totalsegern i Europacupen vilket har inspirerat unga skicrossåkare både i klubben och runt om i Sverige.

Senaste säsongen har dock kantats utav skador sedan ett fall i början av vintern. Rehab-träningen har dock gått bra och hon ser med tillförsikt fram emot kommande säsong.

Under måndagen den 10 juni fick tjejerna en guidad tur i fabriken och fick bland annat lära sig lite mer om hur en kran blir till, vikten av att ha en ren mässing vid produkttillverkning samt att alla blandare funktionstestas innan de lämnar fabriken. Efter rundvandringen hyllades Fanny och Alexandra för sina otroliga insatser. Förutom prissumman om 5 000 kronor, fick tjejerna en beröringsfri tvättställsblandare.

I höst bor båda tjejerna i Åre och inför nästa säsong satsar Alexandra på att vinna världscupen. Fanny som ingår i skidförbundets fartsatsning Team Bauhaus är målet att åka europacupen och etablera sig där.

– Vi önskar tjejerna stort lycka till i framtiden och gratulerar dem till otroligt fina resultat, säger Mattias Frost, prisutdelare och segmentsansvarig på FM Mattsson.

Motiveringen till Fanny som stipendiat 2017 lyder:
Fanny Axelsson har visat att IFK Mora även kan leverera resultat inom alpin skidåkning. Med sex mästerskapsmedaljer (4 JSM, 2 SM) och internationella pallplatser i seniorklass har hon visat att hon är konkurrenskraftig även som junior. Under Junior-VM i Åre 2017 representerade hon Sverige i alla grenar. Hon har efter studenten satsat fullt ut på att etablera sig som elitskidåkare i både teknik- och fartgrenar.

Motiveringen till Alexandra som stipendiat 2018 lyder:
Med tio starter i Europacuptävlingar i skicross har Alexandra Edebo vunnit sju och varit på pallen i ytterligare två. Detta gav henne totalsegern i Europacupen, vilket inspirerar unga skicrossåkare både i klubben och runt om i Sverige.

 

Om FM Mattsson-stipendiet
FM Mattsson gratulerade IFK Mora på 90-årsdagen genom att instifta ett stipendium. Det ska tillfalla den idrottskvinna/man som under det senaste året gjort framstående insatser inom sitt område. Stipendiesumman är 5 000 kronor och stipendiaten utses av representanter för IFK Mora Idrottsallians och FM Mattsson. Bland tidigare års stipendiater syns bland andra Anna Haag, Emil Jönsson, Hans Olsson, Jonas Buud och Stina Nilsson.

Pressmeddelande FM Mattsson

Fanny Axelsson och Alexandra Edebo med varsitt FM Mattsson-stipendium. FOTO: Johan Trygg.

Mattias Frost var prisutdelare och intervjuade Alexandra och Fanny. FOTO: Johan Trygg.

Tjejerna fick en spännande guidning i FM Mattssons fabrik. FOTO: Johan Trygg.