IFK MORA idrottsallians

IFK Mora är cirka 3000 aktiva utövare inom sex olika
föreningar. Tillsammans grundade vi Vasaloppet och
äger det än idag. Sedan 1992 har vi också glädjen att
kalla Sälens IF för medlem i ”familjen”, och tillsammans 
utgör vi ägare till vårt fantastiska Vasalopp. 

Nyhetsarkiv

IFK Mora arrangerar trots väderläget

Den milda vintern drabbar många arrangörer av skidtävlingar. IFK Mora SK och IFK Mora OK är dock undantag. I helgen arrangerar skidklubben nya loppet Mora Classic under lördagen och orienteringsklubben två OBS-tävlingar i skidorientering i Grönklitt. Lördag 18 januari genomför skidklubben Moraloppet.

Orienteringsklubben hade planerat att genomföra helgens två skidorienteringar i Hemusterrängen med start och mål på Mora skidstadion men väderläget ändrade planerna och det blev en flytt av arrangemanget.

– Vi är glada att kunna genomföra tävlingarna i Grönklitt när snön smälte bort i Hemusterrängen, säger tävlingsledaren Per Rapp.

Tävlingarna blir viktiga för åkarna som ska representera Sverige i världscupen, på EM i Ryssland och junior-VM och ungdoms-EM i Lettland.

Åkare som aspirerar på en plats i de svenska trupperna finns förstås på plats. Bland dessa har arrangerande IFK Mora OK många egna starka åkare till start som till exempel följande landslagsåkare: Hanna Eriksson, Magdalena Olsson, Isabel Salén och Linus Rapp samt juniorlandslaget Albin Gezelius. För IFK Mora åker också ryske världsmästaren Andrey Lamov och schweiziske landslagsmannen Lukas Deininger.

Flytten av skidorienteringarna öppnade för att skidklubben kunde genomföra ytterligare en längdtävling – Mora Classic.

– Många åkare vill ha en tävling nu när det är dåligt med snö på många ställen. Vi hade ju allt klart efter Morapinglan i helgen, säger IFK Mora skidklubbs ordförande Tomas Bredberg.

Trots mildvädret är det en bra konstsnöbana att köra på i Hemusterrängen vid Mora skidstadion. Som det hörs på namnet så genomförs Mora Classic på lördag i klassisk stil. Det finns ungdoms-, junior- och seniorklasser.

– Nu blir det också kallare, då blir banan riktigt bra. Tävlingsbanorna kommer pistas vid 22-tiden i kväll. Det ser ut att bli runt 350 åkare till start, berättar Tomas Bredberg.

Lördag 18 januari så arrangerar skidklubben för tredje helgen i rad då det är dags för Moraloppet. Loppet kommer genomföras på en alternativ bana.

– Vi kommer att ha start och mål vid Mora skidstadion. Så det blir en vändbana på 40 kilometer, berättar Tomas Bredberg, ordförande i IFK Mora SK.

– Vi använder oss av våra konstsnöslingor kring skidstadion och sedan åker man mot Hökberg för att där vända på en slinga och sedan åka tillbaka mot Mora igen. Vi avslutar på andra slingor runt skidstadion innan målgång, informerar Bredberg och lägger till;

– Hela banan kommer vara belagd med konstsnö.

Loppet lockar som vanligt både elit och motionärer. Fjolårsvinnaren Jimmie Johnsson, Rembo IK/Team Serneke kommer för att försvara segern. Han får troligtvis hårt motstånd av teamkompisen Ludwig Tärning, SK Bore, som visade fin form när han var trea närmast före Jimmie på Craft Ski Marathon i söndags.

För IFK Mora alpina klubb ser det dock sämre ut gällande planerade skicrosstävlingar 8-9 februari. Så här skriver klubben på sin hemsida:

”Som alla säkert har märkt så lyser vintern med sin frånvaro i stora delar av landet. Det innebär att det inte finns snö i skicross-banan i Gopshus, och ingen längre kyla finns i prognosen de närmaste veckorna. Tyvärr måste vi därför ställa in skicrosstävlingarna den 8-9 februari. Målsättningen är att hitta ett nytt datum längre fram, info om det läggs upp senare.”

Mer info om Mora Classic och Moraloppet finns här.

Mer info skidorienteringstävlingarna i Grönklitt finns här:

Lördag sprint

Söndag medel

Så här ser det ut i Grönklittsterrängen inför helgens tävlingar i skidorientering. FOTO: Johan Trygg.

Jimmie Johnsson kommer för att försvara segern i Moraloppet. Här är Jimmie med kranskulla Sofia Berglund efter segern i fjol. FOTO: Johan Trygg.